kwas na przebarwienia

Razem z końcem lata tudzież początkiem jesieni rozpoczyna się sezon na peelingi chemiczne (tzw. kwasy). Mają one na celu odbudowę tudzież regenerację skóry natomiast zniwelowanie skutków fotostarzenia wywołanych intensywną ekspozycją na blask słoneczne.
Efekty jakie wolno utrzymywać się obok serii zabiegów to: oświecenie przebarwień, zwężenie porów, zredukowanie ilości zmarszczek, nawilżenie tudzież ujędrnienie skóry, unormowanie wydzielania sebum tudzież redukcja zmian trądzikowych. Aż do peelingów chemicznych zaliczamy kwasy. Te przeważnie stosowane w kosmetyce zaś medycynie estetycznej dzielą się na: Uhm (alfa hydroksykwasy), BHA (beta hydroksykwasy), AKA (alfaketonokwasy).
Kwas glikolowy (AHA) stosowany jest w różnych stężeniach (25% – 70%). Wyższe stężenia mogą egzystować używane tylko za sprawą lekarzy. Kwas glikolowy pozyskuje się spośród trzciny cukrowej. Posiada najmniejszą cząsteczkę ze wszystkich kwasów Uhm, przez wzgląd z jakiej przyczyny wykazuje działanie nawet w głębszych warstwach skóry. Wskazania do peelingu kwasem migdałowym to: karnacja szara, ziemista, trądzikowa, szorstka, starcza, pozbawiona jędrności, przebarwienia, zaskórniki natomiast grudki, cera wymagająca regeneracji.
Kwas pirogronowy (AKA) występuje w naturze w jabłkach, sfermentowanych owocach. W gabinetach praktyczny jest w stężeniach 40% – 60%. Posiada przedsięwzięcie sebostatycze natomiast dermoplastyczne, dzięki po co znajduje używanie w zabiegach gwoli skór trądzikowych, spośród nadmiernym łojotokiem oraz trądzikiem różowatym. W wyższych stężeniach ma działanie odmładzające tudzież zmniejszające blizny potrądzikowe.
Kwas migdałowy pozyskiwany jest spośród gorzkich migdałów. Praktyczny jest głównie w pobliżu takich problemach skórnych jak: trądzik, przebarwienia, fotoaging, zmarszczki, oschłość skóry. Jak niesłychany nie uwrażliwia skóry na blask słoneczne, tym samym być może egzystować stosowany za pomocą kompletny rok, i dosadnie zanim tudzież po opalaniu. Klasyczny i gwoli skór wybitnie wrażliwych.
Kwas salicylowy (BHA) owo wyjątkowy kwas BHA stosowany w kosmetyce. Wykazuje silne przedsięwzięcie przeciwbakteryjne zaś przeciwzapalne, przeto jest alokowany po największej części gwoli skór trądzikowych kwasy na przebarwienia
. Reguluje ekskrecja łój, i z powodu działaniu złuszczającemu przyśpiesza odnowę naskórka.
Kwas trójchlorooctowy (TCA) praktyczny jest zaledwie za sprawą lekarzy w stężeniach 10%-50%. Wywołuje rezultat zbielenia skóry, tzw. wynik Frost. Po zabiegu cera intensywnie łuszczy się, co prawdopodobnie utrzymywać się parę dni. Wskazaniami do stosowania kwasu TCA są: przebarwienia, piegi, zmarszczki, posłoneczne uszkodzenia skóry, blizny potrądzikowe.
Zabiegi chemiczne wypada sprawiać w seriach. To, jak dużo zabiegów wypada dokonać zależy od czasu tego, jaki kwas ma być zastosowany a jaki zagwozdka chce się wyeliminować. Grunt jest tak aby stosować się wszystkich zaleceń przekazanych z wykorzystaniem kosmetyczkę lub dermatologa. Prawidłowa konserwacja domowa przyspiesza efekty a pomaga na dłużej je utrzymać.
Peeling kwasem migdałowym to puszysty zabieg złuszczania naskórka w sąsiedztwie użyciu naturalnego kwasu migdałowego.Zabieg polega na usunięciu defektów kosmetycznych i/lub zmian chorobowych zlokalizowanych w obrębie naskórka ewentualnie naskórka zaś skóry właściwej. Epiderma składa się z kilku warstw komórek ułożonych jedna na drugiej. Stosując peeling migdałowy można zamiatać poszczególne warstwy naskórka regulując głębokość złuszczania.
Kwas migdałowy jest otrzymywanym spośród migdałów alfa-hydroksykwasem (AHA). Zbudowany niedaleko jego użyciu peeling sztuczny charakteryzuje absencja pieczenia zaś zaczerwienienia w pobliżu dużej efektywności terapeutycznej. Peeling nie wyłącza pacjenta z życia codziennego, a pojawiające się łuszczenie jest delikatne zaś łatwe do schowek w pobliżu użyciu uniwersalnie stosowanych kosmetyków nawilżających.Co najważniejsze kwas migdałowy w przeciwieństwie aż do innych kwasów jako niespotykany z kwasów nie jest fotouczalający co znaczy iż możesz go stosować latem zaś korzystać z solarium.
Kwas kojowy – środek stosowany w produktach do usuwania przebarwień skóry. Jest przybliżony poniżej w stosunku do właściwości chemicznych do hydrochinonu. W Japonii kwas kojowy praktyczny jest od chwili 1988r. w preparatach jako element rozjaśniający kwas na przebarwienia
. W USA jest składnikiem roztworów wykorzystywanych w peelingach a środkach rozjaśniających skórę. Kwas kojowy w pobliżu własności depigmentacyjnych wykazuje i przedsięwzięcie antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ów faktor nie lecz wciąż rozjaśniają przebarwienia, niemniej jednak działają plus przeciwzmarszczkowo i nawilżająco. Alians ów zwykle stosowany jest w stężeniach od chwili 3% do 5%. Kosmetyki najnowszej generacji kwas na przebarwienia do błyskawicznego redukowania przebarwień spośród reguły zawierają go w swoim składzie. Istnieją przekonujące procedura, także in vitro (w probówce) gdy i in vivo (na żywym organizmie) wykazujące, że kwas kojowy jest udzielający się w hamowaniu produkcji melaniny.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s